Sposób przygotowania:
Delikatna zupa ogórkowa (na bazie białych warzyw)
Warzywa dokładnie myję i obieram. Wszystkie warzywa z wyjątkiem ogórków kroję w niewielką kostkę, po czym przez ok. 15 minut podsmażam w głębokiej patelni z masłem i olejem (z gałązką tymianku, pod przykryciem).
Warzywa powinny zmięknąć. Wtedy dolewam mleko i dalej pod pokrywką gotuję 5 minut na małym ogniu. Wszystko miksuję, doprawiam wstępnie do smaku solą i pieprzem. Oddzielnie dokładnie blenduję ogórki, dodaję je do zupy, mieszam. Całość doprawiam do smaku sokiem z ogórków, solą i pieprzem. Przed podaniem ozdabiam talerze kilkoma cieniutkimi plasterkami ogórka.
Warzywa powinny zmięknąć. Wtedy dolewam mleko i dalej pod pokrywką gotuję 5 minut na małym ogniu. Wszystko miksuję, doprawiam wstępnie do smaku solą i pieprzem. Oddzielnie dokładnie blenduję ogórki, dodaję je do zupy, mieszam. Całość doprawiam do smaku sokiem z ogórków, solą i pieprzem. Przed podaniem ozdabiam talerze kilkoma cieniutkimi plasterkami ogórka.