BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1094]

Zupa ogórkowa na bulionie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam smaczną szybką a za razem prostą zupę ogórkową. Zupę ogórkową bardzo lubią moi domownicy dlatego często ją gotuje i to na wiele sposobów.

Zupa ogórkowa na bulionie  Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Zupa ogórkowa na bulionie

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa na bulionie
Jarzyny obrać a następnie opłukać i zetrzeć na tarce (grube oczka).

Ogórki kiszone również zetrzeć na tarce.

Ziemniaki po obraniu i umyciu pokroić w kostkę.

W garnku oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. 

Dodać obrane , starte jarzyny liść laurowy oraz ziele angielskie.

Smażyć około 5 minut.

Całość zalać bulionem i zagotować. 

Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.

Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować następne 10 minut.

Na koniec dodać starte na tarce ogórki kiszone.

Gotować na małym ogniu jeszcze 10 - 15 minut.

Zupę zaprawić śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami wywaru.

Gdyby zupa była za mało kwaśna można dodać soku z kiszonych ogórków. 
Zupa ogórkowa na bulionie
Jarzyny obrać a następnie zetrzeć na tarce
Zupa ogórkowa na bulionie
Obraną i pokrojoną cebule podsmaży do zeszklenia
Zupa ogórkowa na bulionie
Do podsmazonej cebuli dodać starte jarzyny
Zupa ogórkowa na bulionie
Ogórki również zetrzeć na tarce grube oczka
Zupa ogórkowa na bulionie
Ziemniaki po obraniu i umyciu pokroić w kostkę
Zupa ogórkowa na bulionie
Całość zalać bulionem
Zupa ogórkowa na bulionie
Gotową zupę zabielić śmietaną