Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa na bulionie
Jarzyny obrać a następnie opłukać i zetrzeć na tarce (grube oczka).
Ogórki kiszone również zetrzeć na tarce.
Ziemniaki po obraniu i umyciu pokroić w kostkę.
W garnku oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać obrane , starte jarzyny liść laurowy oraz ziele angielskie.
Smażyć około 5 minut.
Całość zalać bulionem i zagotować.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować następne 10 minut.
Na koniec dodać starte na tarce ogórki kiszone.
Gotować na małym ogniu jeszcze 10 - 15 minut.
Zupę zaprawić śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami wywaru.
Gdyby zupa była za mało kwaśna można dodać soku z kiszonych ogórków.
Ogórki kiszone również zetrzeć na tarce.
Ziemniaki po obraniu i umyciu pokroić w kostkę.
W garnku oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać obrane , starte jarzyny liść laurowy oraz ziele angielskie.
Smażyć około 5 minut.
Całość zalać bulionem i zagotować.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować następne 10 minut.
Na koniec dodać starte na tarce ogórki kiszone.
Gotować na małym ogniu jeszcze 10 - 15 minut.
Zupę zaprawić śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami wywaru.
Gdyby zupa była za mało kwaśna można dodać soku z kiszonych ogórków.
gusia1000