Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Lekki cytrynowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekkie ciasto o kwaskowatym smaku cytryn. Idealne na lato.

Lekki cytrynowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki cytrynowiec

 

  • 155 g margaryny( 125 g na ciasto i 30 g na masę)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 5 całych jaj
  • 2/3 szklanki cukru+ 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 op. budyniu o smaku śmietankowym
  • 1,5 szklanki wody
  • sok z dwóch cytryn
  • cukier puder do smaku
  • 1 op. galaretki o smaku cytrynowym
  • 2 szklanki śmietany 30 %
  • 2 opakowania fixu do śmietany
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • herbatniki lub biszkopty

Sposób przygotowania:

Lekki cytrynowiec
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier( 2/3 szklanki) i ubijamy je na puszystą masę. Powinna być taka, żebyśmy nie wyczuwali w niej cukru. Dodajemy partiami mąkę i proszek do pieczenia. Następnie rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut. Wodę( 1 szklanka) zagotowujemy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Budynie mieszamy w połowie szklanki wody i dodajemy do gotującej się wody ciągle mieszając do momentu, gdy budyń zgęstnieje. Ostawiamy go do przestudzenia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy łyżkami zimny budyń. Tak przygotowaną masę wykładamy na przestudzony biszkopt. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając fixy i cukier puder. Następnie powoli dodajemy galaretkę rozpuszczoną wcześniej w szklance wody i przestudzoną. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę przekładamy na masę budyniową. Na wierzch układamy herbatniki lub biszkopty. Całość możemy polać delikatnie lukrem przygotowany z soku z cytryny i cukru pudru.
Lekki cytrynowiec
Budynie gotujemy na wodzie i odstawiamy do przestudzenia.
Lekki cytrynowiec
Przygotowujemy masę cytrynową. Kolejne etapy.
Lekki cytrynowiec
Galaretkę dodajemy do ubijanej śmietany.
Lekki cytrynowiec
Na cieście układamy warstwę herbatników.