Sposób przygotowania:
Lekki cytrynowiec
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier( 2/3 szklanki) i ubijamy je na puszystą masę. Powinna być taka, żebyśmy nie wyczuwali w niej cukru. Dodajemy partiami mąkę i proszek do pieczenia. Następnie rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut. Wodę( 1 szklanka) zagotowujemy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Budynie mieszamy w połowie szklanki wody i dodajemy do gotującej się wody ciągle mieszając do momentu, gdy budyń zgęstnieje. Ostawiamy go do przestudzenia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy łyżkami zimny budyń. Tak przygotowaną masę wykładamy na przestudzony biszkopt. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając fixy i cukier puder. Następnie powoli dodajemy galaretkę rozpuszczoną wcześniej w szklance wody i przestudzoną. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę przekładamy na masę budyniową. Na wierzch układamy herbatniki lub biszkopty. Całość możemy polać delikatnie lukrem przygotowany z soku z cytryny i cukru pudru.
edytaha