Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Lekki schab z pieczarkami i sałatą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sycące i lekkie danie dla mięsożerców.

Lekki schab z pieczarkami i sałatą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki schab z pieczarkami i sałatą

 

Sposób przygotowania:

Lekki schab z pieczarkami i sałatą
Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i pieprzem z obu stron. W razie konieczności odrzucić tłuszczyk. Pieczarki i cebulę obrać, umyć i osuszyć, po czym pokroić w plastry. Czosnek obrać, umyć i drobno posiekać. Mięso podsmażyć krótko z obu stron na suchej teflonowej patelni. Przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą, dodać kostkę grzybową, sól (ok 1/2 łyżeczki) i pieprz. Dusić na małym ogniu przez 35 minut. Dodać cebulę , pieczarki, listek laurowy i gotować do miękkości przez kolejne 10-15 minut. Tuz przed zakończeniem duszenia dodać czosnek i ostatecznie doprawić do smaku. Odrzucić zewnętrzne liście salaty, zaś pozostałe pokroić lub porwać. W szklance wymieszać oliwę z cukrem i sokiem z połowy cytryny. Polać sałatę i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut i w razie potrzeby przyprawić do smaku( można dodatkowo dodać 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku). Gorące mięso podajemy z sałatą.
Lekki schab z pieczarkami i sałatą
Etap 1
Lekki schab z pieczarkami i sałatą
Etap 2
Lekki schab z pieczarkami i sałatą
Etap 3
Lekki schab z pieczarkami i sałatą
Etap 4