jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lekki torcik z kawowym akcentem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli śmietankowych i szybkich w przygotowaniu torcików! Krówkowa śmietanka, owoce i kawowa galaretka sprawia, że tort smakuje wyjątkowo.

Lekki torcik z kawowym akcentem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lekki torcik z kawowym akcentem

 

  • Tortownica o średnicy 22 cm
  • Biszkopt :
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 0,5 łyżki oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • Szczypta soli
  • Krówkowa śmietanka z owocami:
  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 3-4 łyżki masy krówkowej do smaku,
  • Około 5 plasterków ananasa z puszki,
  • Około 4-5 połówek brzoskwiń z puszki,
  • Mała kiść winogrona ciemnego,
  • Kawowa galaretka:
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
  • Cukier waniliowy,
  • Cukier do smaku,
  • 1 kieliszek likieru amaretto,
  • 4 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Lekki torcik z kawowym akcentem
BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek oraz olej. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy wyjmujemy i studzimy. MASA ŚMIETANKOWA: Obrane winogrono płuczemy i osuszamy. Odsączone z soku brzoskwinie oraz ananasy kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy masę krówkową (ilość zależy od tego jak bardzo chcemy słodkie ciasto). Gdy dodana masa dobrze się połączy ze śmietanką wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy, dodajemy owoce i po ich wymieszaniu masę wylewamy na upieczony biszkopt. Ciasto wstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła. KAWOWA GALARETKA: Gorąca wodą zalewamy żelatynę. Rozpuszczamy ją. Dokładamy kawę, cukier waniliowy, likier oraz cukier kryształ do smaku (według uznania). Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć wylewamy ją na zastygniętą śmietankę. Ponownie wkładamy torcik do chłodu by galaretka zastygła.
Lekki torcik z kawowym akcentem
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy masę krówkową
Lekki torcik z kawowym akcentem
Do przygotowanej masy dodajemy owoce. Mieszamy delikatnie
Lekki torcik z kawowym akcentem
na zastygniętą śmietankę wylewamy kawową galaretkę