Sposób przygotowania:
Lekki torcik z kawowym akcentem
BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek oraz olej. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy wyjmujemy i studzimy. MASA ŚMIETANKOWA: Obrane winogrono płuczemy i osuszamy. Odsączone z soku brzoskwinie oraz ananasy kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy masę krówkową (ilość zależy od tego jak bardzo chcemy słodkie ciasto). Gdy dodana masa dobrze się połączy ze śmietanką wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy, dodajemy owoce i po ich wymieszaniu masę wylewamy na upieczony biszkopt. Ciasto wstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła. KAWOWA GALARETKA: Gorąca wodą zalewamy żelatynę. Rozpuszczamy ją. Dokładamy kawę, cukier waniliowy, likier oraz cukier kryształ do smaku (według uznania). Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć wylewamy ją na zastygniętą śmietankę. Ponownie wkładamy torcik do chłodu by galaretka zastygła.
marietta