Sposób przygotowania:
Lekki torcik kawowo-serowy
Biszkopt: Nastawiamy piecyk na 160 stopni ( termoobieg). Formę 23 cm okrągłą smarujemy masłem, dno wykładamy papierem. Ubijamy pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy po łyżce cukru i dalej miksujemy, teraz żółtka i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kawą. Dodajemy partiami do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do formy. Pieczemy 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Biszkopt upuszczamy po upieczeniu na blat z wysokości pół metra aby go odpowietrzyć. Studzimy uchylając piekarnik. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty, nasączamy kawą i przekładamy kremem. Krem: zalewamy żelatynę 3 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia ( nie gotować!) i studzimy chwilę. W tym czasie ucieramy ser z syropem z agawy i ekstraktem migdałowym. Ubijamy kremówkę i dodajemy ją do sera, delikatnie mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę do masy i miksujemy krótko na najniższych obrotach miksera. Przekładamy nasączony biszkopt nakładając warstwę kremu, posypujemy krem czekoladą instant, nakładamy drugi blat, znowu krem, dekorujemy prażonymi płatkami migdałów i obsypujemy czekoladą ponownie. Schładzamy w lodówce minimium 2 godziny.