zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Lekki torcik kawowo-serowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekki torcik na biszkopcie kawowym, przełożony kremem z nutą amaretto na bazie sera i bitej śmietany. Połączenie nuty kawy i kwaskowego kremu okazało się bardzo trafione.

Lekki torcik kawowo-serowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki torcik kawowo-serowy

 

  • Biszkopt kawowy:

 

  • 4 jajka z lodówki ( białka i żółtka osobno)
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

  • Krem:

 

  • 600 g sera na serki z wiaderka
  • 300 ml śmietanki 30 % schłodzonej
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z gorzkich midałów ( amaretto)
  • 1 łyżka żelatyny ( lub agaru jeśli wolicie)
  • do opsypania czekolada instant ( taka do mleka) użyłam takiej
  • płatki migdałowe

 

  • Do nasączenia użyłam posłodzonej łyżeczką cukru kawy ( pół szklanki).

Sposób przygotowania:

Lekki torcik kawowo-serowy
Biszkopt: Nastawiamy piecyk na 160 stopni ( termoobieg). Formę 23 cm okrągłą smarujemy masłem, dno wykładamy papierem. Ubijamy pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy po łyżce cukru i dalej miksujemy, teraz żółtka i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kawą. Dodajemy partiami do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do formy. Pieczemy 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Biszkopt upuszczamy po upieczeniu na blat z wysokości pół metra aby go odpowietrzyć. Studzimy uchylając piekarnik. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty, nasączamy kawą i przekładamy kremem. Krem: zalewamy żelatynę 3 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia ( nie gotować!) i studzimy chwilę. W tym czasie ucieramy ser z syropem z agawy i ekstraktem migdałowym. Ubijamy kremówkę i dodajemy ją do sera, delikatnie mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę do masy i miksujemy krótko na najniższych obrotach miksera. Przekładamy nasączony biszkopt nakładając warstwę kremu, posypujemy krem czekoladą instant, nakładamy drugi blat, znowu krem, dekorujemy prażonymi płatkami migdałów i obsypujemy czekoladą ponownie. Schładzamy w lodówce minimium 2 godziny. 
Lekki torcik kawowo-serowy
Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 blaty i nasączamy kawą
Lekki torcik kawowo-serowy
na pierwszy blat nakładamy warstwę kremu
Lekki torcik kawowo-serowy
Warstwę kremu posypujemy czekoladą instant
Lekki torcik kawowo-serowy
Ostatni blat pokrywamy kremem i dekorujemy płatkami