Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1000]

Lekki torcik z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Takie ciasto z owocami i galaretką, nasączone aromatycznym ponczem jest dobrym pomysłem na lekki, letni deser.

Lekki torcik z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lekki torcik z truskawkami

ciasto

  • jajka 5 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka tortowa 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • ocet 1,5 łyżeczki
  • olej 5 łyżeczek

poncz

  • aromat migdałowy 1 szt
  • wódka 1 kieliszek
  • woda 1 szklanka
  • cukier 1 łyżka

krem

  • krem do tortów śmietankowy 1 opakowanie
  • mleko 300 ml
  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie
  • truskawki świeże 250 gram

Sposób przygotowania:

Lekki torcik z truskawkami
Ucieramy białka z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i ocet. Mieszamy całość delikatnie drewnianą łyżką.

Wylewamy na nasmarowaną, okrągłą formę do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowujemy krem: wlewamy schłodzone mleko do wysokiego naczynia, dodajemy krem w proszku i ucieramy 3 minuty. Robimy poncz: przegotowujemy i studzimy wodę.

Dodajemy aromat, wódkę, cukier i dokładnie mieszamy. Ostudzony biszkopt przecinamy na pół. Jeden placek nasączamy ponczem i wykładamy na niego połowę kremu.

Kładziemy drugi placek, znów nasączamy i wykładamy resztę masy. Na wierzchu układamy truskawki, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na noc do lodówki.  
Lekki torcik z truskawkami
A tak torcik z truskawkami wygląda w środku

Tagi:

ciasto owoce