Sposób przygotowania:
Lekki torcik z truskawkami
Ucieramy białka z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i ocet. Mieszamy całość delikatnie drewnianą łyżką.
Wylewamy na nasmarowaną, okrągłą formę do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy krem: wlewamy schłodzone mleko do wysokiego naczynia, dodajemy krem w proszku i ucieramy 3 minuty. Robimy poncz: przegotowujemy i studzimy wodę.
Dodajemy aromat, wódkę, cukier i dokładnie mieszamy. Ostudzony biszkopt przecinamy na pół. Jeden placek nasączamy ponczem i wykładamy na niego połowę kremu.
Kładziemy drugi placek, znów nasączamy i wykładamy resztę masy. Na wierzchu układamy truskawki, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na noc do lodówki.
Wylewamy na nasmarowaną, okrągłą formę do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy krem: wlewamy schłodzone mleko do wysokiego naczynia, dodajemy krem w proszku i ucieramy 3 minuty. Robimy poncz: przegotowujemy i studzimy wodę.
Dodajemy aromat, wódkę, cukier i dokładnie mieszamy. Ostudzony biszkopt przecinamy na pół. Jeden placek nasączamy ponczem i wykładamy na niego połowę kremu.
Kładziemy drugi placek, znów nasączamy i wykładamy resztę masy. Na wierzchu układamy truskawki, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na noc do lodówki.