Sposób przygotowania:
Lekki tort śmietankowo - kakaowy
Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę razem ubijamy ( piana ma byc błyszcząca i sztywna ). Dodajemy rozbełtane żółtka i delikatnie mieszamy. Mąką przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypujemy do masy z jajek i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia na spodzie + boki posmarowane masłem. Pieczemy 30 minut w 180C. Zostawiamy do wystudzenia. Kroimy na 3 blaty.
Masa śmietankowa: Śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i olejkiem. Ubijamy na sztywno.
Masa kakaowa :Śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao. Ubijamy na sztywno.
Całośc: Blaty nasączamy rumem z wodą lub herbatą. Pierwszy smarujemy masą śmietankową Delikatnie wygładzamy. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy masą kakaową, Przykrywamy kolejnym blatem. Smarujemy resztą masy śmietankowej , a boki resztą kakaowej.Dekorujemy wg uznania np. bitą śmietaną , płatkami migdałów i listkami mięty lub bazylii.
Masa śmietankowa: Śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i olejkiem. Ubijamy na sztywno.
Masa kakaowa :Śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao. Ubijamy na sztywno.
Całośc: Blaty nasączamy rumem z wodą lub herbatą. Pierwszy smarujemy masą śmietankową Delikatnie wygładzamy. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy masą kakaową, Przykrywamy kolejnym blatem. Smarujemy resztą masy śmietankowej , a boki resztą kakaowej.Dekorujemy wg uznania np. bitą śmietaną , płatkami migdałów i listkami mięty lub bazylii.
Izabela Nowak-slonce
monikaT83
Ostra na Słodko