Sposób przygotowania:
Lekkie ciasto imbirowe (bez mleka i masła)
Roztopić składniki polewy w kąpieli wodnej. Ostudzić, a w tym czasie : przesiać do miski mąkę z proszkiem, soda, solą i przyprawami. W osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszystą jasną masę. W następnej kolejności dodajemy powidła i dalej miksujemy składniki. Potem wlewamy cieniutką strużką olej do masy, ciągle miksując. Dodajemy syrop cukrowy i napar herbaciany i miksujemy krótko. Na koniec wsypujemy partiami mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Masę wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożoej papierem do pieczenia, o boku 23 cm. Wkładamy do piecyka nagrzanego do 175 stopni, na drugiej półce od dołu i pieczemy ok. 45 minut - do suchego patyczka. Ciasto studzimy i polewamy polewą.