zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Ciasto imbirowe (bezmleczne)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięciutkie, puszyste, wilgotne, z powidłami i imbirem, smakuje jak piernik!

Ciasto imbirowe (bezmleczne)

Składniki:

Ciasto imbirowe (bezmleczne)

 

  • 2 szklanki mąki (częściowo razowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki syropu cukrowego ( z agawy, klonowy, daktylowy)
  • 1 szklankę maślanki zastąpiłam:
  • 4 łyżkami domowych powideł śliwkowych ze skórką
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty

 

  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzgiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • roztopione razem w kąpieli wodnej

Sposób przygotowania:

Ciasto imbirowe (bezmleczne)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, soda, solą i przyprawami. W drugim naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy powidła i dalej miksujemy. Następnie wlewamy małą strużką olej cały czas miksując. Potem napar herbaty i syrop cukrowy i krótko miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i miksujemy krótko do połączenia składników. Wykładamy masę do formy o boku 23 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy na średnio rozgrzanym piekarniku -175 stopni, do suchego patyczka, ok. 45 minut. Studzimy w formie. Ostudzone polewamy polewą.