Sposób przygotowania:
Lekkie ciasto jeżynowo-kokosowePrzygotowywanie ciasta
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Ciurkiem wlewać olej, miksować. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać, a następnie przesiać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wsypać wiórki kokosowe i również wymieszać. Jasną masę przelać do dużej tortownicy lub formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Mieszanie ciast
Na masę wyłożyć ciasto ciemne i za pomocą widelca zmieszać oba ciasta tak, aby powstały esy-floresy.
Pieczenie
Na wierzch umieścić jeżyny. Piec w 170st.C około 45 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!