akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Lekkie ciasto jeżynowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie ma nic lepszego niż proste, puszyste ciasto, doskonałe do popołudniowej kawy. Serdecznie polecam!

Lekkie ciasto jeżynowo-kokosowe

Składniki:

Lekkie ciasto jeżynowo-kokosowe

 

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szkl. cukru
  • 150 ml oleju w temperaturze pokojowej
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g jeżyn
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto jeżynowo-kokosowe

Przygotowywanie ciasta

Lekkie ciasto jeżynowo-kokosowe
Przelanie jasnej masy do tortownicy.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Ciurkiem wlewać olej, miksować. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać, a następnie przesiać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wsypać wiórki kokosowe i również wymieszać. Jasną masę przelać do dużej tortownicy lub formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Mieszanie ciast

Lekkie ciasto jeżynowo-kokosowe
Mieszanie obydwu ciast ze sobą.

Na masę wyłożyć ciasto ciemne i za pomocą widelca zmieszać oba ciasta tak, aby powstały esy-floresy.

Pieczenie

Lekkie ciasto jeżynowo-kokosowe
Wyłożenie jeżyn na wymieszane ciasta.

Na wierzch umieścić jeżyny. Piec w 170st.C około 45 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Tagi:

jajko jajka