p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Ciasto jeżynowo-malinowe z cukrem pudrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jeżynowo-malinowe z cukrem pudrem

Ciasto jeżynowo-malinowe z cukrem pudrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jeżynowo-malinowe z cukrem pudrem

 

  • 2/3 kostki margaryny Kasia
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szklanki kaszki manny
  • 2/3 szkl. wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl. cukru pudru + do posypania ciasta
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag jeżyn
  • 15 dag malin

Sposób przygotowania:

Ciasto jeżynowo-malinowe z cukrem pudrem
Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, dodajemy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy cukier i ubijamy na sztywną masę. 2/3 kostki margaryny wkładamy do miseczki, wstawiamy do mikrofalówki na 1 minutę, przekładamy ją do miski, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy na puszystą masę, dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i ostrożnie je łączymy za pomocą łyżki. Tortownice smarujemy margaryną, obsypujemy mąką, wykładamy do niej ciasto. Na cieście układamy jeżyny i maliny, które wcześniej obsypałam od spodu w mące. Wstawiamy do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, pieczemy 60 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, kroimy i posypujemy ciasto cukrem pudrem
Ciasto jeżynowo-malinowe z cukrem pudrem
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy cukier i ubijamy na sztywną masę
Ciasto jeżynowo-malinowe z cukrem pudrem
Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, dodajemy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto jeżynowo-malinowe z cukrem pudrem
do utartej margaryny z cukrem pudrem dodajemy żółtka
Ciasto jeżynowo-malinowe z cukrem pudrem
Na cieście układamy jeżyny i maliny, które wcześniej obsypałam od spodu w mące