caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Lekkie ciasto z truskawkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Proste i bardzo smaczne..

Lekkie ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lekkie ciasto z truskawkami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka do formy

 

  • Dodatki:
  • 3/4 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe lub poziomkowe
  • 2 opakowania kremu śmietankowego, jogurtowego lub waniliowego (+ woda lub mleko do kremu)

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto z truskawkami
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartych żółtek dodawać na przemian mąke i pianę z białek i delikatnie mieszać. Gotowe ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę do ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut. Krem przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyłożyc na wystudzony biszkopt, na krem położyć odszypułkowane, umyte i osączone truskawki. Truskawki lekko wcisnąć w krem (nie wypłyną po zalaniu galaretką). Całość wstawić do lodówki, żeby się nieco zestalił krem. W tym czasie przygotować galaretkę i tężejącą wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do całkowitego zestalenia. Podane składniki wystarczą na dużą blache. Krem robiłam bez dodatku masła.
Lekkie ciasto z truskawkami
Lekkie ciasto z truskawkami
Lekkie ciasto z truskawkami
Lekkie ciasto z truskawkami

Tagi:

biszkopt