Sposób przygotowania:
Lekko pomidorowe pierożki
W bardzo ciepłej wodzie rozpuścić przecier pomidorowy. Do miski wsypać 2 szklanki mąki. Dodać do niej dużą szczyptę soli, wlać wodę z przecierem. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Podczas zagniatania dosypywać więcej mąki. Ciasto ma być delikatne, mięciutkie, ale nie ma kleić się do rąk. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Mięso z kurczaka (ja użyłam udek ugotowanych w rosole) oskubać z kości i bardzo drobno pokroić, przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać do mięsa. Warzywa (użyłam marchewek, pietruszki i kawałka selera) bardzo drobno pokroić, dodać do mięsa z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto bardzo cienko rozwałkować (na grubość ok. 1mm). Rozwałkowane ciasto pokroić w kwadraty o boku ok. 5-6 cm. Można wyciąć z ciasta tradycyjne kółka, ale w kwadraty jest po prostu szybciej. Na środku każdego kwadracika z ciasta ułożyć po trochu przygotowanego farszu. Kwadraciki złożyć na pół w trójkąty, zlepić brzegi. Wrzucać je partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia pierożków na wierzch. Ugotowane pierożki odcedzić. Pierożki podałam z jogurtem bałkańskim.