Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lekko pomidorowe pierożki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekko pomidorowe pierożki z mięsno-warzywnym farszem. Sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.

Lekko pomidorowe pierożki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekko pomidorowe pierożki

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
  • ok. 2,5 szklanki mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • Farsz:
  • ok. 15 dkg ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • ok. 15 dkg warzyw ugotowanych w rosole
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Lekko pomidorowe pierożki
W bardzo ciepłej wodzie rozpuścić przecier pomidorowy. Do miski wsypać 2 szklanki mąki. Dodać do niej dużą szczyptę soli, wlać wodę z przecierem. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Podczas zagniatania dosypywać więcej mąki. Ciasto ma być delikatne, mięciutkie, ale nie ma kleić się do rąk. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Mięso z kurczaka (ja użyłam udek ugotowanych w rosole) oskubać z kości i bardzo drobno pokroić, przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać do mięsa. Warzywa (użyłam marchewek, pietruszki i kawałka selera) bardzo drobno pokroić, dodać do mięsa z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto bardzo cienko rozwałkować (na grubość ok. 1mm). Rozwałkowane ciasto pokroić w kwadraty o boku ok. 5-6 cm. Można wyciąć z ciasta tradycyjne kółka, ale w kwadraty jest po prostu szybciej. Na środku każdego kwadracika z ciasta ułożyć po trochu przygotowanego farszu. Kwadraciki złożyć na pół w trójkąty, zlepić brzegi. Wrzucać je partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia pierożków na wierzch. Ugotowane pierożki odcedzić. Pierożki podałam z jogurtem bałkańskim.
Lekko pomidorowe pierożki
Bardzo ciepła woda wymieszana z przecierem pomidorowym.
Lekko pomidorowe pierożki
Gładkie ciasto zagniecione z mąki wody wymieszanej z przecierem i soli.
Lekko pomidorowe pierożki
Ugotowane mięso i warzywa drobno pokrojone z dodatkiem zeszklonej cebuli.
Lekko pomidorowe pierożki
Farsz mięsno warzywny rozłożony na kwadracikach z ciasta.