WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1565]

Lekko serowe bułeczki drożdżowe z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste i mięciutkie bułeczki drożdżowe na świeżych drożdżach, smażone na patelni. Do ciasta dodałam starty żółty ser.

Lekko serowe bułeczki drożdżowe z patelni Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Lekko serowe bułeczki drożdżowe z patelni

 

Sposób przygotowania:

Lekko serowe bułeczki drożdżowe z patelni

ETAP 1:

Mleko lekko podgrzać. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier, łyżeczkę mąki i mleko. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać sól. Masło roztopić i przestudzić. Do mąki dodać starty ser, wyrośnięty zaczyn i zacząć wyrabiać ciasto. W trakcie dolać roztopione masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć i odstawić na godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć krążki. Pozostawić je na 20 minut po czym smażyć na suchej patelni pod przykryciem z obu stron na rumiano.

Wykładać do koszyka na pieczywo.

Lekko serowe bułeczki drożdżowe z patelni
Drożdżowe bułeczki w trakcie smażenia na patelni
Lekko serowe bułeczki drożdżowe z patelni
Wycięte z ciasta drożdżowego krążki ułożone na stolnicy
Lekko serowe bułeczki drożdżowe z patelni
Wyrośnięte w misce ciasto drożdżowe na bułeczki
Lekko serowe bułeczki drożdżowe z patelni
Starty ser żółty dodany do pozostałych składników
Lekko serowe bułeczki drożdżowe z patelni
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy