paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Lekko słodkie bułeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetne bułeczki na śniadanie do dżemu lub kakao

Lekko słodkie bułeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lekko słodkie bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Lekko słodkie bułeczki
Do miski wsypać mąkę zrobić wgłębienie rozkruszyć drożdże i zalać je mlekiem. Pozostawić by wyrosły. Masło rozpuścić i wystudzić. Jak drożdże wyrosną dodać pozostałe składniki cukier , wodę, jajko, oraz wystudzone masło i wyrobić ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie urywamy kawałki i formujemy bułeczki które układamy na blasze do pieczenia. Bułeczki znów pozostawić do wyrośnięcia. Później smarujemy żółtkiem pieczemy na lekko brązowy kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Bułeczki szybko się pieką ok. 10-15 minut
Lekko słodkie bułeczki
Jak drożdże wyrosną dodać pozostałe składniki cukier , wodę, jajko, oraz wystudzone masło i wyrobić ciasto.
Lekko słodkie bułeczki
Bułeczki znów pozostawić do wyrośnięcia. Później smarujemy żółtkiem