Sposób przygotowania:
Lemon tart-ciasto cytrynowe
Przygotowanie:
Z mąki,masła i cukru pudru zagnieść ciasto.W czasie wyrabiania dodać nieco wody,żeby ciasto uzyskało konieczną elastyczność.
Wyrobione ciasto pozostawić na 2 godziny do wypoczęcia w chłodnym miejscu.
Ciastem wylepić tortownicę i ponakłuwać ciasto widelcem.Podpiec w średnio gorącym piekarniku przez 15 minut.
Przyrządzić krem:
Do porcelanowej miski wbić całe 4 jajka,dodać cukier puder i ucierać przez 5 minut,po czym dodać sok z cytryn i skórkę otartą z 3 cytryn,na końcu przetopione,letnie masło.Na podpieczone gorące ciasto wlać krem i tortownicę wsunąć ponownie do piekarnika.Gdy krem się zetnie i zarumieni," lemon tart" jest gotowe.Można podawać na zimno i na ciepło.
Z mąki,masła i cukru pudru zagnieść ciasto.W czasie wyrabiania dodać nieco wody,żeby ciasto uzyskało konieczną elastyczność.
Wyrobione ciasto pozostawić na 2 godziny do wypoczęcia w chłodnym miejscu.
Ciastem wylepić tortownicę i ponakłuwać ciasto widelcem.Podpiec w średnio gorącym piekarniku przez 15 minut.
Przyrządzić krem:
Do porcelanowej miski wbić całe 4 jajka,dodać cukier puder i ucierać przez 5 minut,po czym dodać sok z cytryn i skórkę otartą z 3 cytryn,na końcu przetopione,letnie masło.Na podpieczone gorące ciasto wlać krem i tortownicę wsunąć ponownie do piekarnika.Gdy krem się zetnie i zarumieni," lemon tart" jest gotowe.Można podawać na zimno i na ciepło.