Leniwa drożdzówka

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Nie wszyscy lubią piec drożdżówkę,bo nie zawsze wychodzi jak należy.Ta uda się na pewno.

Leniwa drożdzówka

Składniki:

Leniwa drożdzówka

 

  • 0,5 kostki drożdży(rozkruszyć)
  • 0,5 szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szkl. mleka
  • 0,5 szkl.oleju
  • 2 jajka( rozbełtać)
  • 0,5 kg.mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Leniwa drożdzówka
Przygotowujemy garnek średniej wielkości.Produkty w kolejności jak podano w składnikach wkładamy do garnka.Nie mieszamy.Przykrywamy garnek pokrywką i zostawiamy na 3-4 godziny.Następnie mieszamy drewnianą łyżką tak,aby składniki się połączyły.Ciasto zacznie szybko rosnąć.Jak podwoi swoją objętość wykładamy je na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blaszkę.zostawiamy jeszcze na 15 min.Na wierzch można dać owoce i kruszonkę .Można też zrobić z tego ciasta np.makowca.Ja ostatnio robiłam go z rabarbarem i kruszonką.Pycha.