Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z jabłkami
1. Drożdże rozkruszyć, wsypać 1 łyżkę cukru i wlać 3 łyżki ciepłego mleka. Rozetrzeć, posypać łyżeczką mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać dodać cukier, sól, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Wyrabiać długo, aż będzie odchodzić od rąk.
3. Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno blaszki i poczekać aż ponownie wyrośnie.
4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem i przesmażyć aż cały sok wyparuje.
5. Z mleka i budyniu zagotować gęsty budyń, który zmiksować z jabłkami Jedno białko ubić i delikatnie łyżką wymieszać z masą jabłkowo-budyniową. Wyłożyć masę na ciasto.
6. Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo-budyniową. 7 Przygotować kruszonkę Wszystkie składniki rozgniatać w palcach tworząc kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. 8 Piec w 180 stopniach C około 30 minut.
2. Mąkę przesiać dodać cukier, sól, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Wyrabiać długo, aż będzie odchodzić od rąk.
3. Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno blaszki i poczekać aż ponownie wyrośnie.
4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem i przesmażyć aż cały sok wyparuje.
5. Z mleka i budyniu zagotować gęsty budyń, który zmiksować z jabłkami Jedno białko ubić i delikatnie łyżką wymieszać z masą jabłkowo-budyniową. Wyłożyć masę na ciasto.
6. Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo-budyniową. 7 Przygotować kruszonkę Wszystkie składniki rozgniatać w palcach tworząc kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. 8 Piec w 180 stopniach C około 30 minut.