Sposób przygotowania:
Tort wiśniowyETAP 1:
Masło roztopić. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Dodać wiórki i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Dodać przestudzone masło i olejek i wymieszać. Przelać do formy fi25 i upiec w temp. 175 stopni do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Składniki na nasączenie wymieszać i wystudzić. 1/3 nasączyć pierwszy blat biszkoptu ułożony na paterze w obręczy tortownicy.
1szkl. mleka zagotować. W pozostałym rozrobić budyń i cukier i wlać do mleka. Mieszając ugotować gęsty budyń. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Wylać na biszkopt. Przykryć drugim blatem i nasączyć go połową pozostałego ponczu.
2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 600ml gorącej wody. Dodać wiśnie, które można wcześniej trochę rozdrobnić np tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia a następnie do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Docisnąć trzecim blatem biszkoptu. Nasączyć resztą ponczu.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 125ml gorącej wody. Śnieżkę ubić w zimnym mleku na puszysty krem. Połączyć z zimną galaretką i wylać na ciasto. Schłodzić do stężenia wszystkich warstw. Zdjąć obręcz.
Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan - fixami na sztywno. Otynkować wierzch i boki ciasta. Z pozostałej śmietany zrobić rozetki na rancie tortu.
Tort dowolnie udekorować. Ja położyłam opłatek, draże truskawkowe i kwiatki waflowe.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
mocsłodkości