WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1998]

Tort wiśniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort wiśniowy na kokosowym biszkopcie z białek, z warstwą budyniu wiśniowego, warstwa galaretki wiśniowej z wiśniami i pianką wiśniową.

Tort wiśniowy Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Tort wiśniowy

Biszkopt:

  • 1,5 szkl. białek
  • 1 szkl. cukru
  • 45 g cukru waniliowego
  • 1,5 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. wiórków kokosowych
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • opcjonalnie kilka kropel olejku waniliowego

Nasączenie:

  • sok z cytryny
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżka cukru

Budyń wiśniowy:

  • 1 budyń wiśniowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szkl. mleka
  • 100 g masła

Galaretka wiśniowa:

  • 2 szkl wiśni wydrylowanych
  • 600 ml gorącej wody
  • 2 galaretki wiśniowe

Pianka wiśniowa:

  • 150 ml zimnego mleka
  • 1 opakowanie śmietany śnieżki
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 125 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 3 kubeczki po 200 g śmietany 30%
  • 2 śmietan - fix-y
  • 1 cukier waniliowy
  • dowolne ozdoby (u mnie opłatki tortowe, kwiatki waflowe i draże truskawkowe)

Sposób przygotowania:

Tort wiśniowy

ETAP 1:

Masło roztopić. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Dodać wiórki i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Dodać przestudzone masło i olejek i wymieszać. Przelać do formy fi25 i upiec w temp. 175 stopni do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Składniki na nasączenie wymieszać i wystudzić. 1/3 nasączyć pierwszy blat biszkoptu ułożony na paterze w obręczy tortownicy.

1szkl. mleka zagotować. W pozostałym rozrobić budyń i cukier i wlać do mleka. Mieszając ugotować gęsty budyń. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Wylać na biszkopt. Przykryć drugim blatem i nasączyć go połową pozostałego ponczu.

2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 600ml gorącej wody. Dodać wiśnie, które można wcześniej trochę rozdrobnić np tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia a następnie do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Docisnąć trzecim blatem biszkoptu. Nasączyć resztą ponczu.

Galaretkę wiśniową rozpuścić w 125ml gorącej wody. Śnieżkę ubić w zimnym mleku na puszysty krem. Połączyć z zimną galaretką i wylać na ciasto. Schłodzić do stężenia wszystkich warstw. Zdjąć obręcz.

Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan - fixami na sztywno. Otynkować wierzch i boki ciasta. Z pozostałej śmietany zrobić rozetki na rancie tortu.

Tort dowolnie udekorować. Ja położyłam opłatek, draże truskawkowe i kwiatki waflowe.

Tort wiśniowy
Tort wiśniowy po rozkrojeniu na kawałki, w przekroju
Tort wiśniowy
Tort otynkowany ubitą śmietaną 30% z cukrem i smietan fixem
Tort wiśniowy
Śmietana śnieżka ubita na mleku i wymieszana z galaretką
Tort wiśniowy
Galaretka wiśniowa z wiśniami wyłożona na ciasto
Tort wiśniowy
Budyń wiśniowy wymieszany z masłem wyłożony na ciasto
Tort wiśniowy
Biszkopt kokosowy z białek po upieczeniu i wystudzeniu