Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Leniwe pierogi wg Koper

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ser, jajko i mąką- pyszne kluski, zwane leniwymi pierogami

Leniwe pierogi wg Koper Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leniwe pierogi wg Koper

 

Sposób przygotowania:

Leniwe pierogi wg Koper
Zaczynamy od przeciśnięcia białego sera przez praskę do ziemniaków. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko dodajemy do sera, z białka i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do reszty składników, dodajemy cukier i przesypaną przez sitko mąkę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na porcje, z każdej formujemy cienki wałek i ostrym nożem odcinamy kluski. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia, w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Odcedzone pierogi polewamy jogurtem i posypujemy cukrem z cynamonem
Leniwe pierogi wg Koper
Zaczynamy od przeciśnięcia sera przez praskę do ziemniaków
Leniwe pierogi wg Koper
Ze szystkich składników robimy gladkie, jednolite ciasto
Leniwe pierogi wg Koper
Z ciasta ormujemy wałek z ktrórego odcinamy podłużne kluski
Leniwe pierogi wg Koper
Gotujemy w osolonym wrzatku z odrobiną oleju