Leo

Leo

Szef Kuchni
[Przepisów: 92]

Pierogi z twarogiem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pierogi z twarogiem i rodzynkami podawać ze śmietaną i cukrem

Pierogi z twarogiem i rodzynkami

Składniki:

Pierogi z twarogiem i rodzynkami

 

  • Ciasto pierogowe:
  • około 70 dag mąki
  • około 1 szklanki letniej wody
  • 1 jajko
  • sól
  • Farsz:
  • 40 dag twarogu
  • 10 dag rodzynek
  • 1 serek waniliowy
  • 1 małe jabłko
  • cukier
  • śmietana

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z twarogiem i rodzynkami
Rodzynki zaparzyć wrzątkiem. Twaróg, serek i cukier zmiksować, dodać rodzynki i porkojone jablko. Na ciasto wymieszac mąkę z wodą i jajkiem, dodać sól i wygniesc. Ciasto cienko rozwałkować, formować reka lub wycinac szklanka krążki. Na środek kazdego krazka kłaść farsz i zlepiać pierogi. Gotowac w osolonej wodzie, podawać ze śmietaną i cukrem