suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Pierogi z białym serem i rodzynkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na dzisiejszy obiad postanowiłam ugotować pierożki z białym serem i rodzynkami.

Pierogi z białym serem i rodzynkami. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z białym serem i rodzynkami.

 

  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • łyżeczka otrębów pszennych;
  • 1/2 szklanki ciepłej wody;
  • 1 jajko;
  • 1/2 kg białego sera;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1/2 szklanki rodzynek;
  • masło do polania pierogów.

Sposób przygotowania:

Pierogi z białym serem i rodzynkami.
Rodzynki moczymy w wodzie przez ok 15 min. Mąkę i otręby wysypujemy na stolnicę, w środek wbijamy jajko i zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłej wody, tak aby ciasto się zagniotło. Gdy ciasto będzie już uformowane rozwałkowujemy je cienko, podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy. Z ciasta wycinamy kwadraciki, które nadziewamy białym serem przygotowanym w następujący sposób: ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy odciśnięte z wody rodzynki i jeszcze raz wszystko ucieramy. Sklejamy dokładnie każdy kwadracik, tak aby się nie rozleciały w czasie gotowania. W garnku gotujemy ok litr wody, solimy i na gotującą wkładamy pierogi, chwilę gotujemy ok 7 min. Po ugotowaniu polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
Pierogi z białym serem i rodzynkami.
Z przygotowanego ciasta i sera białego formujemy pierożki.