Sposób przygotowania:
Pierogi z białym serem i rodzynkami.
Rodzynki moczymy w wodzie przez ok 15 min. Mąkę i otręby wysypujemy na stolnicę, w środek wbijamy jajko i zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłej wody, tak aby ciasto się zagniotło. Gdy ciasto będzie już uformowane rozwałkowujemy je cienko, podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy. Z ciasta wycinamy kwadraciki, które nadziewamy białym serem przygotowanym w następujący sposób: ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy odciśnięte z wody rodzynki i jeszcze raz wszystko ucieramy. Sklejamy dokładnie każdy kwadracik, tak aby się nie rozleciały w czasie gotowania. W garnku gotujemy ok litr wody, solimy i na gotującą wkładamy pierogi, chwilę gotujemy ok 7 min. Po ugotowaniu polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.