mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Leśna potrawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna, pożywna i sycąca potrawka

Leśna potrawka

Składniki:

Leśna potrawka

 

  • 50dag mieszanych leśnych grzybów
  • 2cebule
  • 3ząbki czosnku
  • 4ziemniaki
  • 2marchewki
  • 2ogórki
  • 1szkl bulionu warzywnego
  • 1łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3łyżki oleju
  • 1łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej papryki

Sposób przygotowania:

Leśna potrawka
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać. W brytfannie rozgrzać olej, zasmażyć cebulę i czosnek. Dodać grzyby, smażyć aż te puszczą sok często mieszając. Przykryć, dusić na małym ogniu przez 10minut. Ziemniaki, marchew i ogórki umyć, obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. Ogórki przekroić na pół wzdłuż, łyżeczką wydrążyć pestki, pokroić w grubsze półplasterki. Do grzybów dodać ziemniaki i marchewkę, wlać 3/4szkl bulionu, doprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Wymieszać. Dusić przez 10minut. Koncentrat pomidorowy połączyć z pozostałym bulionem, dodać z ogórkami do potrawki. Dusić jeszcze 10minut. Doprawić jeszcze raz solą i pieprzem.

Tagi:

grzyby