gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Leśne grzybki w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowane grzybki podaję na kolację lub obiad...

Leśne grzybki w śmietanie

Składniki:

Leśne grzybki w śmietanie

 

  • 1,5 kg leśnych grzybków
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki śmietanki 18 %
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki margaryny

 

Sposób przygotowania:

Leśne grzybki w śmietanie
Grzybki oczyszczamy i kroimy na kawałki. Kilkakrotnie płuczemy. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy jedną łyżkę soli i cebule. Wlewamy wodę i gotujemy. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Po raz drugi gotujemy do miękkości dodając łyżeczkę soli. Odcedzamy, zostawiając jedną szklankę wywaru. Tłuszcz roztopić, wrzucić grzybki i podsmażyć. Dodać śmietankę wymieszaną z mąką. Gdy sos mocno gęsty dodajemy wywar z grzybków. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.