Sposób przygotowania:
Leśny dżem
Przebrać owoce, usunąć uszkodzone i niedojrzałe, umyć je na sicie dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie zagotować wodę i sparzyć wrzątkiem owoce. Dzięki temu owoce nie będą miały w sobie goryczy.Jabłka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć je, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Jabłka i borówki przełożyć do szerokiego rondla i podlać małą ilością wody podczas obróbki cieplnej gdy nadmiar wody odparuje należy uzupełniać wodę, stale mieszając i nie dopuszczając do przywierania do dna garnka owoców, następnie dodać cukier i szczyptę cynamonu, gotować owoce do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ostudzić dżem i porcjować go do słoiczków. Wytrzeć brzegi w słoiczkach. Dokładnie zakręcić. Zagotować w dużym garnku słoiki przez około 10-15 minut. Wyjąć słoiki i odwrócić słoiki dnem do góry, ostudzić i wynieść je w ciemne i chłodne miejsce.