Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Leśny mech, czyli ciasto ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wilgotne, nieco ciężkie ciasto, kremowa bita śmietana z wanilią i orzeźwiające, kwaskowe nasiona granatu tworzą trio doskonałe.

Leśny mech, czyli ciasto ze szpinakiem

Składniki:

Leśny mech, czyli ciasto ze szpinakiem

 

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki oleju
  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwego, domowej roboty)
  • 2 śmietan-fixy
  • nasiona granatu

Sposób przygotowania:

Leśny mech, czyli ciasto ze szpinakiem
Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodawać porcjami olej, a następnie mąkę. Następnie dodać szpinak i wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 1 godzinę, po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka, czy jest suche. Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia. Następnie ściąć wierzch ciasta i pokruszyć na drobne okruchy. Ubić mocno schłodzoną śmietankę, na koniec dodając śmietan-fixy i cukier. Wyłożyć bitą śmietanę na blat z ciasta, obsypać okruchami ciasta i udekorować nasionami granatu.