Sposób przygotowania:
Leśny mech, czyli ciasto ze szpinakiem
Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodawać porcjami olej, a następnie mąkę. Następnie dodać szpinak i wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 1 godzinę, po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka, czy jest suche. Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia. Następnie ściąć wierzch ciasta i pokruszyć na drobne okruchy. Ubić mocno schłodzoną śmietankę, na koniec dodając śmietan-fixy i cukier. Wyłożyć bitą śmietanę na blat z ciasta, obsypać okruchami ciasta i udekorować nasionami granatu.
Dinah