Sposób przygotowania:
Zielony mech z ganasz i bitą śmietaną
Jajka, olej, cukry miksujemy dłuższą chwilę. Następnie dodajemy przesianą mąkę ze spulchniaczami i skórkę pomarańczową. Na koniec dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak, ale nie tak całkiem tylko w 3/4 odciśnięty. Tortownicę ( 26 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką, wlewamy ciasto, lekko uderzamy o blat aby wydostało się powietrze. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka czyli około godziny. Wyjmujemy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Z zimnego ciasta za pomocą szklanki lub obręczy wycinamy krążki, resztki jakie nam zostaną rozkruszamy na drobno. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, dosładzamy miodem, łamiemy czekoladę. Jak się połączą odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i łyżką soku z cytryny. Każdy krążek ciasta przekrawamy na trzy części. Pierwszą warstwę smarujemy ganasz, przykrywamy drugą i lekko dociskamy, następnie idzie bita śmietana i ostatnia warstwa. Resztą śmietany smarujemy boki i wierzch ciastek i obtaczamy w pokruszonych resztkach lub nie obtaczamy a tylko dekorujemy polewą.. Ostawiamy na około godzinę do stężenia.
marietta