Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zielony mech z ganasz i bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, nic a nic nie czuć szpinaku. Większość przepisu zawiera dużo więcej cukru, ale zapewniam że taka ilość wystarczy. Dojdą jeszcze masy, polewa i doskonale.

Zielony mech z ganasz i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielony mech z ganasz i bitą śmietaną

 

  • Ciasto:
  • 400 – 450 g opakowanie mrożonego szpinaku
  • 4 jaka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
  • cukier waniliowy
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku
  • Ganasz:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200 mil śmietany 30%
  • łyżka miodu
  • Bita śmietana:
  • 200 mil śmietany 30%
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • łyżka soku z cytryny
  • Polewa:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Zielony mech z ganasz i bitą śmietaną
Jajka, olej, cukry miksujemy dłuższą chwilę. Następnie dodajemy przesianą mąkę ze spulchniaczami i skórkę pomarańczową. Na koniec dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak, ale nie tak całkiem tylko w 3/4 odciśnięty. Tortownicę ( 26 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką, wlewamy ciasto, lekko uderzamy o blat aby wydostało się powietrze. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka czyli około godziny. Wyjmujemy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Z zimnego ciasta za pomocą szklanki lub obręczy wycinamy krążki, resztki jakie nam zostaną rozkruszamy na drobno. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, dosładzamy miodem, łamiemy czekoladę. Jak się połączą odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i łyżką soku z cytryny. Każdy krążek ciasta przekrawamy na trzy części. Pierwszą warstwę smarujemy ganasz, przykrywamy drugą i lekko dociskamy, następnie idzie bita śmietana i ostatnia warstwa. Resztą śmietany smarujemy boki i wierzch ciastek i obtaczamy w pokruszonych resztkach lub nie obtaczamy a tylko dekorujemy polewą.. Ostawiamy na około godzinę do stężenia.
Zielony mech z ganasz i bitą śmietaną
Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
Zielony mech z ganasz i bitą śmietaną
Z zimnego ciasta za pomocą szklanki wycinamy krążki
Zielony mech z ganasz i bitą śmietaną
Resztki jakie pozostaną kruszymy na drobne kawałeczki
Zielony mech z ganasz i bitą śmietaną
Smarowanie warstw zaczynamy od masy czekoladowej