gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Łopatka wieprzowa smażona z dodatkiem musztardy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łopatkę wieprzową smażę z dodatkiem musztardy, wtedy mięso i sos mają fajny smak. Moja rodzina bardzo ją lubi.

Łopatka wieprzowa smażona z dodatkiem musztardy

Składniki:

Łopatka wieprzowa smażona z dodatkiem musztardy

 

  • 700-800 gram łopatki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięs
  • 1 łyżka margaryny
  • 2-3 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

Łopatka wieprzowa smażona z dodatkiem musztardy

ETAP 1:

Łopatka wieprzowa smażona z dodatkiem musztardy
Mięso z łopatki wieprzowej kroimy w plastry.

Łopatkę płuczemy i osuszamy, kroimy w plastry.

ETAP 2:

Łopatka wieprzowa smażona z dodatkiem musztardy
Kawałki mięsa przyprawiamy z każdej strony.

Mięso dokładnie przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i przyprawą do mięs.

ETAP 3:

Łopatka wieprzowa smażona z dodatkiem musztardy
Wierzch mięsa polewamy musztardą (ja miałam w tubce)

Mięso układamy na roztopionym tłuszczu i polewamy musztardą.

Smażymy ok. 15 minut bez przykrycia (w razie potrzeby podlewamy wodą), a następnie przykrywamy mięso i dusimy pod przykryciem do momentu, aż będzie miękkie.

Gotowe mięso układamy na talerzu i polewamy powstałym sosem.