migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ryba pieczona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna propozycja rybki z piekarnika w towarzystwie warzyw. Rybkę upiekłam po prostu we warzywach jakie miałam pod ręką. Wyszła na prawdę pyszna i delikatna. Tak przygotowaną rybkę można zajadać samą lub też z dodatkami, ja podałam z kuskusem.

Ryba pieczona z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba pieczona z warzywami

 

  • 700 g filetów rybnych, u mnie miruna
  • nieduży kawałek pora - biała i jasnozielona część
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • sól,pieprz
  • sok z cytryny
  • olej
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Ryba pieczona z warzywami
Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić.

Przygotować warzywa. Pora pokroić w półplasterki. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Skropić solidnie olejem, oprószyć solą oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać.

Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki przygotowanej wcześniej ryby.

Na wierzch wyłożyć drugą połowę warzyw. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C i piec 40 minut, funkcja góra-dół.
Ryba pieczona z warzywami
Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Ryba pieczona z warzywami
Przygotować warzywa. Pora pokroić w półplasterki. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ryba pieczona z warzywami
. Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Skropić solidnie olejem, oprószyć solą oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać.
Ryba pieczona z warzywami
Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki przygotowanej wcześniej ryby. Na wierzch wyłożyć drugą połowę warzyw.

Tagi:

ryby