Sposób przygotowania:
Leszcz pieczony z warzywami i ziołami
Leszcza umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godz do lodówki. W między czasie oczyścić i obrać warzywa, pora i marchewkę pokroić w talarki. Ziemniaki w cząstki, cebulę w dowolne kawałki, kukurydzę odsączyć na sitku. Wyjąć rybę, natrzeć lekko mąką, polać masłem wymieszanym z oliwą z oliwek, posypać lekko bułką tartą wymieszaną z przyprawą ziołową do ryb i mieloną papryką. W środek ryby napchać pokrojonego pora, resztę warzyw i ziemniaki, wymieszać razem. Ułożyć rybę w naczyniu do zapiekania, obok ułożyć resztę warzyw, wszystko polać resztą oliwy z masłem, przykryć wierzch folią aluminiową. Piec w 200 st C około 30 min, następnie zdjąć folię i zapiekać aż ryba i warzywa ładnie się zrumienią. Smacznego.
msewka
Anula
Trzosik
Irena_m
cherry
Tit
mięsko
anullka7
Wstawiłam przepis ma leszcza ponieważ mój tata, często jeździ na ryby i na rzece łowi właśnie leszcze:)
Można sobie tym sposobem zrobic inną rybę, także karpia.
Leszcze są tanimi rybami, natomiast halibut jest rybą drogą, nie każdego na nią stac.
Ja używam mieszanek ziół bez chemii, i szczerze polecam.
http://darynatury.pl/offer/335/podlaska-przyprawa-do-ryb.html
Śliweczka
Sarenka