anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Leszcz pieczony z warzywami i ziołami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Dzisiaj na obiad rybka - pieczony leszcz, u nas serwowany z ziemniaczkami

Leszcz pieczony z warzywami i ziołami

Składniki:

Leszcz pieczony z warzywami i ziołami

 

Sposób przygotowania:

Leszcz pieczony z warzywami i ziołami
Leszcza umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godz do lodówki. W między czasie oczyścić i obrać warzywa, pora i marchewkę pokroić w talarki. Ziemniaki w cząstki, cebulę w dowolne kawałki, kukurydzę odsączyć na sitku. Wyjąć rybę, natrzeć lekko mąką, polać masłem wymieszanym z oliwą z oliwek, posypać lekko bułką tartą wymieszaną z przyprawą ziołową do ryb i mieloną papryką. W środek ryby napchać pokrojonego pora, resztę warzyw i ziemniaki, wymieszać razem. Ułożyć rybę w naczyniu do zapiekania, obok ułożyć resztę warzyw, wszystko polać resztą oliwy z masłem, przykryć wierzch folią aluminiową. Piec w 200 st C około 30 min, następnie zdjąć folię i zapiekać aż ryba i warzywa ładnie się zrumienią. Smacznego.