Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Smażone leszcze i karasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli mamy dostęp do świeżych ryb, warto kilka usmażyć.

Smażone leszcze i karasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone leszcze i karasie

 

Sposób przygotowania:

Smażone leszcze i karasie
Oczyszczone ryby myjemy w zimnej wodzie o osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdą z nich na zewnątrz i w środku skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Następnie oprószamy je solą i pieprzem. Ryby panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej wymieszanej z mąką. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Na patelni zawsze mam około 1 cm głębokości oleju, a ryby smażę na małym ogniu. Lepie, gdy smażą się dłużej, bo wiem, że w środku będą dosmażone. Jeśli chcemy mieć pewność, ze ryby będą dobrze dosmażone, możemy po zdjęciu ich z patelni przełożyć do garnka wyłożonego folią aluminiową, podlać odrobiną wody i podparować wstawiając garnek na 2 minutki na ogień.
Smażone leszcze i karasie
Ryby myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
Smażone leszcze i karasie
Ryby panierujemy w roztrzepanym jajku z solą.
Smażone leszcze i karasie
A następnie w mące wymieszanej z bułką tartą.
Smażone leszcze i karasie
Ryby smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Tagi:

jajko tarta jajka