Sposób przygotowania:
Letni torcik
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sito. Po przesianiu dodać krupczatkę i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno z cukrem. W trakcie ubijania dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mieszankę mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną ( zawsze do biszkopta smaruję tylko dno formy ). Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić na kratce i przekroić na trzy placki. Wino zmieszać z sokiem. Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Kilka truskawek pokroić na półplasterki i plasterki. Kilka przekroić wzdłuż na plasterki a kilka na wzdłuż na ćwiartki. Pomarańczę umyć, obrać, usunąć białe części i podzielić na cząstki, po czym pokroić na mniejsze kawałeczki. Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia, chwilę ubijać na wysokich obrotach po czym wsypać śmietan fixy zmieszane z cukrem waniliowym.
Po ubiciu śmietany wmiskować do niej serek mascarpone.Placki nasączyć sokiem zmieszanym z winem. Na pierwszy placek nałożyć część masy, rozsmarować i położyć 1/2 brzoskwiń. Przykryć drugim plackiem, ponownie wyłożyć część masy, rozsmarować i posypać kawałkami pomarańczy i truskawkami i nałożyć ostatni placek. Resztę masy rozsmarować po bokach i górze tortu, rozłożyć resztę brzoskwiń i truskawek pokrojonych w półplasterki, plasterki i ćwiartki. Plasterkami pokrojonymi wzdłuż truskawek obłożyć dookoła boki tortu.
Po ubiciu śmietany wmiskować do niej serek mascarpone.Placki nasączyć sokiem zmieszanym z winem. Na pierwszy placek nałożyć część masy, rozsmarować i położyć 1/2 brzoskwiń. Przykryć drugim plackiem, ponownie wyłożyć część masy, rozsmarować i posypać kawałkami pomarańczy i truskawkami i nałożyć ostatni placek. Resztę masy rozsmarować po bokach i górze tortu, rozłożyć resztę brzoskwiń i truskawek pokrojonych w półplasterki, plasterki i ćwiartki. Plasterkami pokrojonymi wzdłuż truskawek obłożyć dookoła boki tortu.
Natala1210