Sposób przygotowania:
Letni torcik na herbatnikach.
Jagody przebrać,oczyścić i opłukać na sitku w bieżącej wodzie oraz osączyć.Tortownicę wysmarować cienką warstwą tłuszczu roślinnego,a na to położyć połamane herbatniki dość grubą warstwę.Wyłożyć na to z opakowań serki mascarpone zmieszane z napęczniałą żelatyną,w tym jedną porcję z opakowania zmieszać w miseczce z muesli domowej roboty dodając otręby pszenne,3-4 łyżeczki płynnego miodu,siekane orzechy laskowe lub włoskie i garstkę suszonych żurawin lub moreli siekanych w drobną kostkę i przełożyć masę do tortownicy.Na tę warstwę wysypać jagody,rozprowadzając je po całej powierzchni serowej z muesli. Wstawić do lodówki tortownicę na godzinę.Po wyjęciu z lodówki kroić torcik i przekładać na talerzyki.Można podawać go z bitą śmietaną.