marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Letni torcik na herbatnikach.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Formę natłuścić,wyłożyć grubą warstwą herbatników,warstwą serową zmieszaną z muesli oraz jagodową.Wstawić torownicę do lodówki na 45 min.

Letni torcik na herbatnikach.

Składniki:

Letni torcik na herbatnikach.

 

  • 2-3 paczki herbatników,
  • 2 opakowania serków mascarpone,(każde po 500g.),
  • muesli(otręby pszenne,miód,suszone owoce,orzechy laskowe lub włoskie),
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 szklanki jagód,
  • 20 dag.margaryny do wysmarowania formy,
  • 200 ml.śmietany kremówki+zagęstnik.

Sposób przygotowania:

Letni torcik na herbatnikach.
Jagody przebrać,oczyścić i opłukać na sitku w bieżącej wodzie oraz osączyć.Tortownicę wysmarować cienką warstwą tłuszczu roślinnego,a na to położyć połamane herbatniki dość grubą warstwę.Wyłożyć na to z opakowań serki mascarpone zmieszane z napęczniałą żelatyną,w tym jedną porcję z opakowania zmieszać w miseczce z muesli domowej roboty dodając otręby pszenne,3-4 łyżeczki płynnego miodu,siekane orzechy laskowe lub włoskie i garstkę suszonych żurawin lub moreli siekanych w drobną kostkę i przełożyć masę do tortownicy.Na tę warstwę wysypać jagody,rozprowadzając je po całej powierzchni serowej z muesli. Wstawić do lodówki tortownicę na godzinę.Po wyjęciu z lodówki kroić torcik i przekładać na talerzyki.Można podawać go z bitą śmietaną.