agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Letnia przekąska z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna przekąska z cukinii i z mięsa mielonego

Letnia przekąska z cukinii

Składniki:

Letnia przekąska z cukinii

 

  • 4 cukinie małe
  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 10 dkg sera zółtego
  • 3 gałązki pietruszki zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki bazylii
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki sol
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Letnia przekąska z cukinii
Należy przygotować wszystkie niezbędne składniki na danie z cukinii. Cebulę obrać i pokroić w kostkę drobną, przysmażyć na patelni na kolor złoty. Mięso przełożyć na patelnię i podsmażyć mięso mielone, dodać przyprawy, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę do czosnku. Do usmażonego mięsa dodać podsmażoną cebulę, marchew startą na małych oczkach oraz przecier pomidorowy. Wszystko razem wymieszać i chwilkę dusić na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Całość doprawić do smaku. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż, usunąć części niejadalne- środek wydrążyć łyżeczką. Gotowym farszem napełnić cukinie, posypać zieloną natką pietruszki i startym serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok. 40 min. w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Porcjujemy na półmisek.