Odjazdowa Babcia

Odjazdowa Babcia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Letnia salatka z bazylia i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podane skladniki wystarcza na 6 porcji

Letnia salatka z bazylia i pomidorami

Składniki:

Letnia salatka z bazylia i pomidorami

 

  • 1 buleczka bagietka
  • 2 lyzki stolowe oliwy z oliwek
  • 2 sprasowane albo posiekane zabki czosnku
  • 1 nieduza glowka zielonej salaty (po rozdrobnieniu 6 szklanek)
  • 3 szklanki rozdrobnonych swiezych lisci bazylii
  • 2 szklanki przepolowionych pomidorow czeresniowych albo zwyklych pomidorow pokrojonych w wieksza kostke
  • 1/2 szklanki orzeszkow sosnowych (pine nuts) tostowanych
  • 1/4 szklanki tarkowanego sera parmezan

Sposób przygotowania:

Letnia salatka z bazylia i pomidorami
Rozgrzac piekarnik na tosty. Bagietke przekroic wzdluz na pol. W miseczce polaczyc oliwe z oliwek z czosnkiem. Uzywajac kuchennego pedzelka posmaruj tym przekrojone bagietki. Przekroj bagietki na 3 albo 4 paluszki. U loz paluszki chlebowe na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 3 do 5 minut do zrumienienia. Przeloz do koszyczka chlebowego wylozonego swieza serwetka. W sporej misce polacz rozdrobniona salate, bazylie, pomidory, orzeszki i ser. Wymieszaj wszystkie skladniki. Podawaj z cytrynowym sosem vinaigrette i tostowanymi paluszkami chlebowymi. Jezeli chcesz miec pelna kolacje lub letni obiad mozesz ulozyc na wierzchu 6 porcji grillowanych piersi kurzych lub schab. Bon appetit !!!!!!!!!!!!!!

Tagi:

sery ser pomidory