Paola

Paola

Kucharz
[Przepisów: 8]

Letnia surówka z ogórków małosolnych

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepis zrodził się na kuchennym blacie;), przy okazji poweekendowego sprzątania lodówki z warzyw.Pasuje jak ulał do placków ziemniaczanych.

Letnia surówka z ogórków małosolnych

Składniki:

Letnia surówka z ogórków małosolnych

 

  • 4-5 średnich ogórków małosolnych ze skórką
  • 1-2 młode marchewki
  • 1 spora, młoda cebula
  • 1/2 główki młodego czosnku
  • mielony kminek
  • Na sos :
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka jasnego octu balsamicznego lub winnego, jabłkowego
  • 1 łyżeczka zalewy spod ogórków (z mocnym aromatem ziaren kopru)
  • 5-6 łyżeczek dobrego oleju
  • świeżo zmielona sól
  • czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Letnia surówka z ogórków małosolnych
Do małego słoiczka włożyć musztardę, miód, wlać ocet i zalewę spod ogórków. Rozetrzeć łyżeczką na gładką masę. Wlać olej. zakręcić słoiczek. Energicznie potrząsnąć kilka razy, aż składniki się połączą. Odkręcić, dosmaczyć szczyptą soli i pieprzu. Odstawić na chwilę. Na średniej tarce (nie gruba, nie drobna, ja mam na Tescomie takie 2 ząbki na jednym tarkowym "oczku". Trze się idealnie) zetrzeć ogórki, oskrobaną marchew, obraną cebulę i ściętą, obraną z lupek 1/2 główki młodego czosnku. Przełożyć do miski. Odstawić na chwilę. W razie potrzeby trochę odcisnąć nadmiar płynu. Zmielić kminek, posypać surówkę, polać sosem. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na ok. godzinę

Tagi:

sosy ogórki