jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kurkowa zupa krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Zupa tak szybko jak powstała, tak szybko znikła z talerzy. To dowód, że kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybków:).

Kurkowa zupa krem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurkowa zupa krem

 

  • 600 g kurek,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 mała marchew,
  • 1 por (biała część),
  • 2 -3 ziemniaki,
  • Ok. ¼ szklanki wytrawnego wina,
  • Ok. 1/5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki),
  • Śmietana do zabielenia (ok. 2-3 łyżki),
  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • Sól, pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Kurkowa zupa krem
Kurki oczyszczamy i przepłukujemy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. W trakcie smażenia dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony plasterki por. Następnie dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kurki. Całość chwilkę razem smażymy, po czym podlewami winem. Gdy wino odparuje składniki w garnku zalewamy bulionem.

Zupę gotujemy do miękkości warzyw i kurek (około 20 minut). Gdy warzywa są gotowe wyjmujemy kilka grzybków do dekoracji, a całość miksujemy.

Zupę ponownie stawiamy na gazie, zabielamy i doprawiamy do smaku. Po zagotowaniu rozlewamy ją na talerze.

Dekorujemy odłożonymi grzybkami oraz posiekaną natką pietruszką. Podajemy.
Kurkowa zupa krem
POLECAM!