dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Truskawkowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Delikatny biszkopt przekładany pianką truskawką. Smaczne ciasto do kawy na niedzielne, letnie popołudnie.

Truskawkowy przekładaniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowy przekładaniec

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 2 śnieżki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 1/2 szkl mleka
  • 1/2 kg truskawek

Sposób przygotowania:

Truskawkowy przekładaniec
Oddzielany białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpuści. Następnie stopniową dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na szeroko blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczmy ok 15- 20 minut w 180 stopniach. Upieczone studzimy i kroimy w wąskie równe pasy. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Śnieżki ubijamy z mlekiem. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy połowę pokrojonych w kostkę truskawek i delikatnie mieszamy. Biszkopt przekładamy kremem. Na wierzchu ciasta układamy pokrojone w plasterki truskawki. Schładzamy. Smacznego!
Truskawkowy przekładaniec
Ubijamy pianę i stopniową dodajemy pozostałe składniki biszkoptu.
Truskawkowy przekładaniec
Do ubitych śnieżek dodajemy pokrojone owoce.
Truskawkowy przekładaniec
Biszkopt przekładamy sporządzonym kremem.
Truskawkowy przekładaniec
Wirzch ciasta przykrywamy pozostałymi truskawkami.