iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Owocowa pianka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto typowo letnie z dużą ilością owoców, ciasto wygląda niesamowicie apetycznie i na pewno nie zawiedzie naszych oczekiwań.

Owocowa  pianka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Owocowa pianka

 

  • ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • pianka;
  • 1 szklanka jagód
  • 40 dag truskawek
  • 1 kg arbuza
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • dodatkowo:
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
  • 10 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Owocowa pianka
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru do ubitej bezy dodać żółtka i ostrożnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wszystko połaczyć.Ciasto wylać do formy ( 33 cm na 22 cm) i piec w temp. 180 st około 15-20 minut po upieczeniu wystudzić i nasączyć dobrze kawą.Arbuza pokroić w kostkę, a truskawki pokroić na połówki lub mniejsze zostawić w całości. Galaretki rozpuścić w 450 ml gorącej wody i wystudzić, śmietanę ubić na sztywno i połączyć z zimną galaretką, dodać wszystkie owoce i wymieszać, następnie odstawić na kilka minut do lodówki, aby pianka lekko zgęstniała i gęstą wylać na spód biszkoptowy który cały czas jest w formie w której się piekł, odstawić do zastygnięcia. Czekoladę zetrzeć na duże wiórki i posypać po wierzchu całe ciasto.
Owocowa  pianka
Przygotować wybrane owoce i pokroić arbuza.
Owocowa  pianka
Do przygotowanej pianki kolejno dodawać owoce.
Owocowa  pianka
Gęstą piankę z owocami wyłożyć na ciasto.