Sposób przygotowania:
Letnie ciasto ze śliwkami
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, margarynę, żółtka jaj i śmietanę, wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i wyrabiamy. Ciemną i jedną jasną część wkładamy do zamrażalnika. Trzecią częścią wylepiamy spód blaszki i zapiekamy. Na zapieczonym spodzie układamy połówki śliwek, ścieramy na nie ciemne ciasto. Z białek ubijamy pianę dodając szczyptę soli i pod koniec ubijania cukier puder. Pianę wykładamy na ciemne ciasto i na wierzch ścieramy na jarzynówce jasne ciasto z zamrażalnika. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 45 minut. Posypujemy po przestudzeniu cukrem pudrem.
edytaha
Ilonar2301
Śliweczki już można kupić na targu :) Ciasto pieczone dzisiaj.
edytaha
Ja też już piekłam ciasto ze śliwkami, ale wiesz, czekam na wysyp takich najprawdziwszych węgierek, bo takie uwielbiam i są dla mnie najbardziej "ciastowe" :) W sobotę planuje być na prawdziwym targu, to popatrzę :)
Ilonar2301
Co prawda, to prawda. Później tylko piec drożdżowe ze śliwkami i robić konfitury :)