Sposób przygotowania:
Letnie zapiekane pomidorki
Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki po czym mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Czekamy, aż cebulka wystygnie i dodajemy do mięsa razem z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy.Pomidory myjemy i odkrawamy ostrym nożykiem wierzch. Łyżeczką wydrążamy środek pomidora bardzo delikatnie, by nie przedziurawić skórki. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do wydrążonych pomidorów nakładamy farsz i posypujemy żółtym serem a następnie przykrywamy odkrojoną wcześniej górną częścią pomidora. Układamy nafaszerowane pomidory w naczyniu żaroodpornym, podlewamy olejem i przykrywamy naczynie. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150°. Ogórki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy ze śmietaną.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Smakowita