Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Limonkowy filet z dorsza z pikantną salsą mango

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Szybki, dietetyczny, aromatyczny dorsz z pyszną lekko pikantną salsą z mango to fajba propozycja na zdrowy obiad, polecam :)

Limonkowy filet z dorsza z pikantną salsą mango Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Limonkowy filet z dorsza z pikantną salsą mango

 

  • 2 filety z dorsza (po około 200 gram )
  • Skórka z ½ limonki
  • Sól, pieprz
  • Salsa mango:
  • 1 owoc mango
  • ½-1 papryczka chilli
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • Sok z ¼ limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz, cukier brązowy

Sposób przygotowania:

Limonkowy filet z dorsza z pikantną salsą mango
Dorsza myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Limonkę dokładnie myjemy i z połowy ścieramy skórką. Startą skórkę wcieramy w dorsza i odstawiamy na 10 minut.

Mango kroimy w kostkę lub paseczki, przekładamy do salaterki. Dodajemy do niego posiekaną drobno papryczkę chilli i miętę, starty na tarce imbir – mieszamy. Salsę doprawiamy sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy – odstawiamy na 10 minut, aby smaki się przegryzły.

Na patelni kładziemy kawałek pergaminu, który skrapiamy odrobiną oliwy. Na tak przygotowanej patelni smażymy dorsza po 2-4 minut z każdej strony. Dorsza serwujemy wraz z ryżem ugotowanym na sypko i salsą z mango, smacznego.
Limonkowy filet z dorsza z pikantną salsą mango
Dorsza myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i skórką z limonki
Limonkowy filet z dorsza z pikantną salsą mango
Mango kroimy w paseczki lub kostkę przekładamy do salaterki
Limonkowy filet z dorsza z pikantną salsą mango
Dodajemy posiekane chilli i miętę i doprawiamy do smaku
Limonkowy filet z dorsza z pikantną salsą mango
Rybe smażymy na patelni wyłożonej pegaminem

Tagi:

dorsz