Dorsz w cieście francuskim i salsa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniale się prezentuje i smakuje.

Dorsz w cieście francuskim i salsa

Składniki:

Dorsz w cieście francuskim i salsa

 

  • Składniki:
  • 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
  • 600g filetów z dorsza
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 gałązki szczypiorku
  • 2 małe papryczki peperoni
  • 1 pęczek koperku
  • 4 kieliszki sherry
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • sól
  • Mix sałat z salsą meksykańską:
  • 1 opakowanie mix sałat
  • 1 ogórek długi
  • 1 łyżeczka musztardy kieleckiej
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 2-3 zielone papryczki pepperoni ogniste marynowane
  • szczypiorek lub koperek

Sposób przygotowania:

Dorsz w cieście francuskim i salsa
Rybę dokładnie umyć,osuszyć i pokroić na 8 równych części.Paprykę umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę.Szczypior,papryczkę peperoni i czosnek również posiekać.Do salaterki włożyć pokrojone jarzyny i dodać drobno pokrojony koperek.Wymieszać jarzyny z solą i pieprzem,dodając oliwę i shery.W tak przygotowana marynatę ułozyć kawałki ryby i pozostawić do przemacerowania na około 30 minut.W połowie przewidzianego czasu rybę przewrocić delikatnie.Płaty ciasta rozmrozić, pociąc na prostokąty dopasowane do wielkości ryby.Rybę wyjąć z marynaty i odsączyć.Na połówce każdego prostąkąta ciasta ułożyć kawałek ryby.Żółtko wymieszać z odrobiną zimnej wody i posmarowac brzegi ciasta.Złożyć prostokąty na pół i dokładnie skleić brzegi ciasta.Wierzch posmarować żółtkiem.Piekarnik rozgrzewamy do temeratury 200' i pieczemy ryby przez około 10-15 minut do uzyskania złoto-żółtego koloru. Ogórka dokładnie myjemy,nie obieramy,kroimy w kostkę.Dodajemy pokrojone papryczki,sól,pieprz.Mieszamy.dodajemy posiekany koperek lub szczypiorek.Odstawiamy na 20 minut.Przygotowujemy sos.Oliwę mieszamy energicznie z musztardą,zgniecionym ząbkiem czosnku,solą i pieprzem.Odstawiamy na 5 minut.Łączymy z sałatą a potem dodajemy salsę z ogórków.