Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Dorsz w sosie teksańskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Naprawdę przepyszne danie...warto wypróbować.

Dorsz w sosie teksańskim

Składniki:

Dorsz w sosie teksańskim

 

  • 600 g filetów z dorsza,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 125 ml śmietany,
  • 200 ml sosu salsa,
  • 5 łyżek startego sera (np. ementaler),
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie teksańskim
Filety opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Płaską formę do zapiekanek natłuścić i posypać mąką, do formy przełożyć rybę. Piekarnik rozgrzać do 225°C. Śmietanę wlać do wysokiej miski, za pomocą trzepaczki ubić na niezbyt sztywną pianę, następnie ostrożnie dodać sos salsa, delikatnie wymieszać. Sosem polać rybę i rozsmarować. Rybę posypać startym serem, wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Zapiekankę posypać koperkiem i podawać,

Tagi:

sery sosy ser dorsz