p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Lin w śmietanie z mixem warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny lin z cebulą w śmietanie z dodatkiem mixu warzyw

Lin w śmietanie z mixem warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lin w śmietanie z mixem warzyw

 

  • 2 liny
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1/2 kg mixu warzywnego
  • 330 ml śmietany

Sposób przygotowania:

Lin w śmietanie z mixem warzyw
Ryby sprawiamy, odcinamy głowy i ogony, kroimy wzdłuż kręgosłupa na połowę, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia obtaczamy ryby w mące i smażymy z obu stron na oleju. Usmażone ryby ściągamy z patelni i smażymy na tym samym oleju na złoto cebulę pokrojoną w piórka, gdy jest gotowa wkładamy znów ryby. Do pudełeczka śmietany wsypujemy 1/2 łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy (aby nam się śmietana nie zważyła), dodajemy jeszcze odrobinę wrzącej wody i wylewamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i dusimy rybę około 10 minut. W między czasie na suchej patelni grillowej pod przykryciem parujemy kilka minut mix warzyw doprawione solą i pieprzem. Gotowe warzywa wykładamy na talerz, obok kładziemy po 2 kawałki lina i polewamy sosem śmietanowym z cebulą. Posypujemy natką pietruszki.
Lin w śmietanie z mixem warzyw
połówki lina doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy na całą noc do lodówki
Lin w śmietanie z mixem warzyw
obtaczamy ryby w mące i smażymy z obu stron na oleju.
Lin w śmietanie z mixem warzyw
dusimy rybę wraz z cebulą w śmietanie około 10 minut
Lin w śmietanie z mixem warzyw
parujemy kilka minut mix warzyw doprawione solą i pieprzem