Sposób przygotowania:
Lin w śmietanie z mixem warzyw
Ryby sprawiamy, odcinamy głowy i ogony, kroimy wzdłuż kręgosłupa na połowę, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia obtaczamy ryby w mące i smażymy z obu stron na oleju. Usmażone ryby ściągamy z patelni i smażymy na tym samym oleju na złoto cebulę pokrojoną w piórka, gdy jest gotowa wkładamy znów ryby. Do pudełeczka śmietany wsypujemy 1/2 łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy (aby nam się śmietana nie zważyła), dodajemy jeszcze odrobinę wrzącej wody i wylewamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i dusimy rybę około 10 minut. W między czasie na suchej patelni grillowej pod przykryciem parujemy kilka minut mix warzyw doprawione solą i pieprzem. Gotowe warzywa wykładamy na talerz, obok kładziemy po 2 kawałki lina i polewamy sosem śmietanowym z cebulą. Posypujemy natką pietruszki.