zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Lniane krakersy z ziarnami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zdrowa przekąska do pochrupania, pełna ziaren, a zamiast jajka- zmielone ziarna lnu.

Lniane krakersy z ziarnami

Składniki:

Lniane krakersy z ziarnami

 

  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki zmielonego ziarna lnianego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50g zimnego masła
  • 1/2 szklanki ziaren (słonecznik, len, sezam)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Lniane krakersy z ziarnami
Najpierw łączymy suche składniki, następnie dodajemy do nich masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto jak na kruche, na koniec dodając jogurt. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut i owinięte w folię wkładamy do lodówki na kwadrans. Nagrzewamy piecyk do 180 stopni. Ciasto wałkujemy dość cienko (max. 3 mm), wykrawamy dowolny kształt, układamy na blasze z papierem. Pieczemy 15-18 minut. Przechowujemy w puszce na ciasteczka aby zachowały chrupkość.