marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Łódki francuskie z masą jajeczną.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto francuskie rozmrozić,rozwałkować,podsypać mąką,ulepić niewielkie łódeczki.Sporządzić masę jajeczną,ubić ją,doprawić,wlać w łódki.

Łódki francuskie z masą jajeczną.

Składniki:

Łódki francuskie z masą jajeczną.

 

  • 500 g.ciasta francuskiego mrożonego,
  • Na masę:
  • 4 jajka,
  • 1/3 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki śmietanki 12%,
  • ser żółty tarty,
  • sól,
  • łyżeczka curry,
  • szczypta papryki ostrej,mielonej lub tabasco,
  • łyżka oleju do blachy.

Sposób przygotowania:

Łódki francuskie z masą jajeczną.
Ciasto francuskie rozmrozić,a potem rozwałkować na stolnicy,pod-
-sypać mąką pod spód,podzielić nożem na części i z nich uformować małe czy średnie łódki.Z jaj,śmietanki,mąki,sera żółtego tartego i soli ubić trzepaczką w garnku gęstą masę,posolić,dodać curry,wymieszać.Masę nakładać do łódeczek
wtedy jak ciastka ułoży się na natłuszczonej blasze.Piekarnik rozgrzać do 180-200 st.C i wstawić tam blachę z ciastkami.Piec
ok.15-20 min.,obserwując przez okienko,czy masa się dobrze
zapieka i nie przypala.W razie czego skrócić czas pieczenia do 15 min.Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastkami,pozdejmować je i oprószyć nadzienie dodatkowo ostrą,mieloną papryką lub skropić lekko tabasco czerwonym lub zielonym.