jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lodowe tartaletki od serca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Idealne na deser we dwoje:)

Lodowe tartaletki  od serca

Składniki:

Lodowe tartaletki od serca

 

  • Ciasto na około 12 porcji:
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżki octu,
  • Dodatkowo
  • Około 1 litr malinowych lodów ( u mnie domowej roboty, ale mogą być kupne),
  • Posypka w kształcie serc,
  • Foremki na tartaletki
  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek

 

 

  • LODY:
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego,
  • 400 g świeżych lub mrożonych malin,

 

 

Sposób przygotowania:

Lodowe tartaletki od serca
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki. Wylepione tartaletki pieczemy około 15 minut w 180°C. Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.Gotowe studzimy. Przed podaniem na każdej układamy gałkę lodów i posypujemy posypką. Podajemy.LODY: Maliny miksujemy i przecieramy przez sito by usunąć pestki. Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy skondensowane mleko. Ubijamy razem. Do puszystej masy wlewamy wczesnej przygotowany malinowy sok. Dokładnie mieszamy całość. Przekładamy do zamrażalnika. Po około 1 godzinie mrożenia lody mieszamy. Czynność powtarzamy około 3-4 razy co 0,5-1 godziny zamrażania.