bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Tartaletki z malinami i jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne tartaletki, które również pięknie prezentują się na stole. Zamiast malin i jeżyn można użyć dowolnych owoców.

Tartaletki z malinami i jeżynami

Składniki:

Tartaletki z malinami i jeżynami

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 gram margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń:

  • 2 budynie śmietankowe (na 500 ml mleka)
  • 1 litr mleka

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Tartaletki z malinami i jeżynami

ETAP 1:

Tartaletki z malinami i jeżynami
Na stolnicę daj wszystkie składniki na ciasto, zagnieć i rozwałkuj.

Na stolnicę daj wszystkie składniki na ciasto, zagnieć i rozwałkuj.

ETAP 2:

Tartaletki z malinami i jeżynami
Foremki na tartaletki posmaruj tłuszczem, wycinaj tartaletki, uformuj i daj na formę do pieczenia.

Foremki na tartaletki posmaruj tłuszczem, wycinaj tartaletki, uformuj i daj na formę do pieczenia.

ETAP 3:

Tartaletki z malinami i jeżynami
Piecz na złoty kolor około 20 minut w temp. 180 stopni.

Piecz na złoty kolor około 20 minut w temp. 180 stopni.

ETAP 4:

Tartaletki z malinami i jeżynami
Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu i ciepły nakładaj do tartaletek.

Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu i ciepły nakładaj do tartaletek.

ETAP 5:

Tartaletki z malinami i jeżynami
Na budyniu poukładaj maliny i jeżyny.

Na budyniu poukładaj maliny i jeżyny.